دومین کارگاه آموزشی گروه آزمایشگاه

دومین کارگاه آموزشی گروه آزمایشگاه استان قم

                      با موضوع  :

مدیریت مواد زائد و پسماند

تاریخ برگزاری :26 آذر ماه1397

 ساعت برگزاری : 18/30

محل برگزاری : چهار راه غفاری - خیابان ایستگاه - خانه علوم و فنون

آشنایی با ترکیبات ضد انعقاد خون و روش های جلوگیری از انعقاد

                                                

روش های جلوگیری از انعقاد خون


در اغلب آزمایشات  هماتولوژیک و همچنین تعدادی از آزمایشات بیوشیمی احتیاج به تهیه خون غیر منعقد داریم.جهت جلوگیری از انعقاد پس از گرفتن نمونه از سه روش استفاده می شود :

1) از بین بردن کلسیم یونیزه (Ca++) :

وجود کلسیم یونیزه جهت فعال شدن فاکتورهای انعقادی ضروری است.جهت خارج کردن کلسیم یونیزه از نمونه خون ، می توان آنرا بصورت سنگ نامحلول درآورده و رسوب داد.(مثلا با استفاده از اگزالاتها) یا آنرا به فرم غیر یونیزه در آورد(مثلا با استفاده سیترات یا EDTA ) در هر حال با خارج شدن کلسیم یونیزه از محیط قابلیت فعال شدن فاکتورهای انعقادی و نهایتا تشکیل لخته مختل می شود.

2) استفاده از هپارین (Heparin) :

هپارین یک موکوپلی ساکارید با اثر آنتی ترومبین است یعنی به فاکتور انعقادی ترومبین متصل شده و جلوی فعالیت آنرا می گیرد.ترکیبات هپارینی به طور طبیعی در بعضی از بافتهای پستانداران مانند : ریه ، مخاط روده و کبد وجود دارد و فرآورده های آزمایشگاهی جهت جلوگیری از انعقاد خون از این بافتها به دست می آید لذا از نظر تجارتی هپارین از سایر آنتی کواگولانتها گرانتر است.

3) دفیبریناسیون :

در این روش به کمک گلوله های شیشه ای کوچک یا میله های باریک شیشه ای انعقاد خون تسهیل می شود و در نتیجه پس از تشکیل فیبرین و چسبیدن آن به شیشه مزبور نمونه خون باقی مانده فاقد فیبرینوژن بوده و منعقد نخواهد شد.

                                                ضد انعقاد

 


ادامه مطلب: آشنایی با ترکیبات ضد انعقاد خون و روش های جلوگیری از انعقاد

شیوه تهیه برخی از معرف هاورنگ ها ی مورد نیاز درآزمایشات کتب آزمایشگاه علوم 1 و 2

آب آهک

 طرز تهيه: ۵گرم اکسید کلسیم رادر۱۵۰میلی لیتر آب حل کنید. این محلول کدر، شیرآهک نامیده می شود. شیر آهک را با کاغذ صافی، صاف کنید. محلول صاف شده كه کاملاً شفاف است، آب آهک است.

كاربرد:شناسائي co۲ در هواي بازدمي وغيره

محلول لوگل

 طرز تهيه: ۶ گرم يديد پتاسيم(يدور پتاسيم ) را در۲۰۰ ميلي ليتر آب مقطر حل كرده، بلورهاي يد را به آن افزوده( 3 گرم) و آنگاه به كمك آب مقطر حجم را به يك ليتر مي رسانيم

 - لازم است محلول مزبور ۲۴ساعت قبل از به كاربردن تهيه شود، چون يد به آرامي در آب حل مي شود.

- محلول لوگل را مي توان در شيشة موادشيميايي قهوه اي رنگ تا مدتي در آزمايشگاه نگهداري كرد.(در اثر نوربي رنگ مي شود)

 كاربرد: برای تست نشاسته(آبي تيره)، بی حرکت کردن تاژکداران و مشخص کردن هسته درسلول هاي روپوست

تهیه برم تیمول آبي

 طرز تهيه: ۵/۰گرم پودر برم تیمول را در نيم لیتر آب مقطر حل کرده و یک یا دو قطره آمونیاک به آن اضافه می کنیم.محاول حاصل آبي تيره است. ( محلول ذخيره است.)براي ساختن محلول كار ۲۰ قطره در يك لوله آزمايش كافي است.

كاربرد: معرف وجود CO2( كه در حضور اين گاز به رنگ زرد مايل به سبز در مي آيد وبا حضور اكسيژن به رنگ آبي تغيير رنگ مي دهد)

محلول ۱۰% کلرید کبالت

 طرز تهيه: ۱۰ گرم بلور کلرور کبالت را در ۱۰۰ سی سی آب مقطرحل و پس از آن محلول را صاف می کنیم

كاربرد: برای تشخيص تعرق( مشاهده اثر روزنه ها ) در گياهان

كاغذ آغشته به محلول را گذاشته تا خشك شود كه به رنگ آبي در مي آيد ودر روي برگ جاهاي تعرق روزنه ها قرمز رنگ مي شود(در غلظت كم صورتي رنگ مي شود)

تهیه معرف بیوره

 طرز تهيه: ۴گرم سود را در۵۰۰ سی سی آب مقطر حل می کنیم سپس۳گرم سولفات مس آبدار به آن اضافه کرده پس از افزودن ۵ گرم یدور پتاسیم به محلول ۹گرم تارتارات مضاعف سدیم و پتاسیم اضافه کرده و خوب هم زده محلول حاصله آبی رنگ است.

توجه :در صورت ظاهر شدن رسوب سیاه یاقرمز محلول،خراب است.

 كاربرد:معرف پروتئين (درمجاورت محلول آبي پروتئين به رنگ بنفش در مي آيد

كريستال ويوله

 طرز تهيه: ۱۴گرم كريستال ويوله را در ۱۰۰ ميلي ليتر الكل ايزوپروپيل۹۵% حل كرده و محلول را دو روز به حال خود گذاشته، سپس صاف مي كنيم، اين محلول، محلول ذخيره است.براي استفاده در باكتري شناسي، محلول را تا ۱۰ برابربا آب مقطر رقيق مي كنيم.

 كاربرد:رنگ آميزي گرم براي باكتري ها، رنگ آميزي بافت كوتين وچوب پنبه

 

خواب بعد از ظهر و حافظه

به گفته محققان دانشگاه کالیفرنیا، افرادی ‌که ظهرها خواب کوتاهی دارند، نسبت به افرادی‌که ظهرها نمی خوابند، در آزمون ها بهتر عمل می کنند. توانایی ذهن در یادگیری اطلاعات در طول روز یکسان نیست. با پیش رفتن روز، منطقه ای از ذهن که مأمور ذخیره اطلاعات است، مسدود می شود.
به نظر می رسدخواب بعد از ظهر، در زمانی‌ که توانایی ذهن در یادگیری کاهش می یابد  ذخیره حافظه ذهن را پاک کرده و فضایی برای ذخیره اطلاعات جدید فراهم می کند.
به گفته محققان خوابیدن پیش از یادگیری اهمیت زیادی دارد، همان طوری که خوابیدن پس از یادگیری به طبقه بندی شدن مطالب یادگرفته شده کمک می کند.
در واقع خوابیدن پیش از یادگیری مطالب به پاک شدن حافظه کوتاه مدت و انتقال مطالب یادگرفته شده به حافظه بلند مدت کمک کرده و اجازه ورود اطلاعات بیشتری را می دهد.

                                               

آشنایی با برخی از ترکیبات سمی (1) : ماده سمی آکریلامید

برخی از ترکیبات شیمیایی که از طریق مواد غذایی وارد بدن انسان می شود، مواد سمی هستند که در طی مراحل پخت در مواد غذایی تشکیل می شوند.

 دانشمندان سوئدی موفق شدند از مواد غذایی که غنی از نشاسته بوده و در دمای بالاتر از 120 درجه ی سانتی گراد پخته شده بودند، مثل سیب زمینی برشته شده، چیپس و نان برشته یک ماده ی سمی به نام "آکریلامید" را جداسازی نمایند.

آکریلامید یک ترکیب شیمیایی است که در غذاهای با منشاء گیاهی که غنی از کربوهیدرات و مقدار کمی پروتئین می باشد در طی مراحل پخت با حرارت بالا، تشکیل می شود.

از سال 1950 آکریلامید در صنایع مختلف به کار می رفت، در سال 1997 آکریلامید از طریق راه پیدا کردن به آب های سطحی و آب های چاه سبب مرگ ماهی ها و فلج شدن گاوها و آسیب به محصولات کشاورزی گردید. در سال های 1997 تا 2001 محققین متوجه شدند، آکریلامید نه تنها در خون افراد سیگاری به صورت ترکیب با هموگلوبین دیده می شود، بلکه در افراد غیر سیگاری هم مقدار زیادی آکریلامید یافت می گردد که توجه محققین را به خود جلب کرد.

ادامه مطلب: آشنایی با برخی از ترکیبات سمی (1) : ماده سمی آکریلامید