باریم سولفات ترکیبی متشکل از باریم و گوگرد است. فرمول شیمیایی آن BaSO4 است. به صورت جامد و سفید رنگ وجود دارد. در آب و دیگر حلالها به آسانی حل نمیشود. فقط سولفوریک اسید غلیظ آن را حل میکند.
باریم سولفات؛ ماده حاجب مثبت غیریونی از نوع معدنی است که بطور وسیع در رادیولوژی و CT برای قسمتهای مختلف دستگاه گوارش کاربرد دارد. این ماده طعم خنثی دارد و به دلیل داشتن عدد اتمی بالا کنتراست بالایی دارد.
باريم سولفات ضمن عبور از دستگاه گوارش، ميزان جذب اشعهX را افزايش ميدهد و به اين ترتيب شكل و ساختمان دستگاه گوارش را آشكار مي سازد. اين دارو از مجراي گوارش جذب نمي شود.جهت آزمايشات پرتونگاري با اشعه X و توموگرافي كامپيوتري بخشهاي مختلف دستگاه گوارش، به صورت سوسپانسيون خوراكي و يا تنقيه (بسته به محل پرتونگاري) كاربرد دارد.این ماده در اكثر موارد فاقد عوارض شديد سمي باريم مي باشد. از عوارضي كه احتمال بروز آنها وجود داردمي توان به يبوست، اسهال، كرامپ شكمي، انسداد روده و آپانديسيت اشاره نمود. ورود دارو به داخل رگ ايجاد آمبولي و حتي مرگ مي نمايد. در صورت سوراخ شدن روده ها توسط دارو احتمال بروز پريتونيت، چسبندگي روده ها و گرانولوما وجود دارد. مصرف استنشاقي اين پودر مي توان باعث بروز بيمار ريوي گردد.
باریت ترکیب طبیعی سولفات باریم به فرمول BaSO4 می باشد که به نام Heavy Spar نیزشناخته میشود که جزو گروه سولفاتها میباشد. نام باریت از واژه یونانی barys به معنای سنگین و به دلیل سنگینی ویژه و بالای آن گرفته شده است. سیستم تبلور آن ارتورومیک میباشد. مهمترین کانیهای باریمدار عبارتند از : (BaSO4) و ویتریت (BaCO3). میزان فراوانی باریت بیشتر از ویتریت است. باریت در طبیعت به صورت رگهای ، لایهای و بر جای مانده یافت میشود.
http://www.pharmachemie.ir/index.php/fa/products/81.html
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%88%D9%85_%D8%B3%D9%88%D9%84%D9%81%D8%A7%D8%AA
http://www.darooyab.ir/DrugInfoD.aspx?MGID=MjAyNA==
http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=%D8%A8%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AA&SSOReturnPage=Check&Rand=0
http://shayankar.ir/minerals/63/%D8%A8%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AA